Kommentator Per Andreasen skriver følgende om 4. runde:


Igen i 4. runde blev vi vidner til en masse spændende skak i Landsholdsklassen.


GM Allan havde hvid mod Dara. Som jeg så det blev Dara stille og sikkert kørt ud af banen. Det er svært at sige hvor han spillede forkert, men jeg tror at de sorte træk 16-20 så mistænkelige ud. Så snart at hvid får lov til at spille 21. exd5! var det klart at partiet kun gik én vej. Allan viste Stormesterteknikken, og selv om Dara kæmpede fint fik han ikke en chance.
 

allan stig_4runde
Allan Stig Rasmussen (foto: Sigfred Haubro)


 

GM Kristiansen spillede løberspil mod IM Kyndel. Det var jo det som Bent Larsen spillede med succes i de gode gamle dage. Ret hurtigt var vi enige om i kommentatorlokalet at sort stod bedst, og da Stormesteren kiksede i slutspillet vandt Kyndel let. Efter den flotte sejr over Mads A i 1. runde, ja så virker det som om at GM Jens allerede har mistet pusten. Til gengæld synes jeg det var et glimrende parti af Christian som teknisk spillede super godt.


GM Sune ofrede en bonde i åbningen mod IM Ziska. I kommentatorlokalet mente vi ikke at det var noget særligt, - slet ikke da Ziska fandt det stærke 11.-, Sc6! som løser de problemer sort måtte have. Vi kommer ind i partiet efter 15. Se5


diagram 1_4runde


Her mente vi at 15,-Sg4 var et udmærket træk, og efter afbytningen på g4 er stillingen lige. I stedet valgte Helgi det meget farlige bonderov med 15. -, Dxe2?! og efter 16. Te1, Dh5 spillede Sune det overraskende:


diagram 2_4runde

17. Sxf7!?

 

Så havde vi også lige noget at analysere på de næste par timer ;-) Herefter fulgte et par forcerede træk og i kommentatorlokalet analyserede vi næsten kun på 20.Txe6 som vi mente var fordelagtigt for hvid, fx 20. -, Lxe6 21. Dxe6+, Kh8 22. Lxg7+, Kxg7 23. Dd7+, Kh8 24. Dd4+, Sf6 25.Se6 og vi kunne bedst lide den hvide stilling. Stor var overraskelsen så da Sune spillede 20. Sxe6 som dog også så virkelig godt ud. I kommentatorlokalet mente Aagaard at hvid stod helt til gevinst, men efter grundige analyser af stillingen kunne vi alligevel ikke finde noget der var helt overbevisende. Den hvide stilling ser knusende ud, men den sorte stilling har overraskende mange ressourcer. Begge spillerne var efter partiet i kommentatorlokalet og gav deres besyv med, og heller ikke ved deres analyser gav det noget entydigt svar om hvid havde noget afgørende eller ej! Efter en lang slagudveksling tog man remis, sort havde en kvalitet mere medens hvid havde et meget stærkt løberpar. Jeg var overrasket over remissen idet jeg sagde at sort måtte stå bedre, medens Ziska ligefrem mente at hvid stod bedre, og både Sune og Aagaard sagde at det var helt lige. Sådan er vi hele tiden så uenige!


De 2 klubkammerater fra Skanderborg spillede en hurtig remis mod hinanden. Fair nok, Mads havde de hvide brikker og Davor er flyvende. Man træner sammen til dagligt i Skanderborg og det der faktisk blev spillet i partiet var også noget man ved en tidligere lejlighed sammen havde kigget på. Remissen var naturligvis ikke aftalt på forhånd.


IM Mikkel Antonsen havde hvid mod GM Schandorff. Ret hurtigt mente vi at Mikkel havde en lille men klar fordel, og det var svært for Stormesteren at skaffe sig modspil. 15. -, Le7 så naturligt ud, men det var sikkert ikke det bedste. Vi kunne bedre lide 15. -, De7 efterfulgt af lang rokade med lige spil. I fortsættelsen var det oplagt at det var hvid der havde initiativet og pressede, medens Stormesteren forsvarede sig sejt. Langt hen i partiet vandt Mikkel pludselig en bonde med 58. Txg6+. Mon ikke trods alt at Schandorff havde overset det. Var slutspillet vundet eller var det ikke? Jeg mente at det ville vinde, men da Dronningerne blev byttet fik Schandorff stillet en fæstning op. Klart at hvid stadig havde fordel, men kunne det vinde?? Klokken er nu 1925 og der er spillet 71 træk. Hvid er 2 bønder foran, men jeg har nu ændret opfattelse og tror at det bliver remis ;-) Klokken er nu 1935 og jeg indleverer dagens referat. Sidste parti er ikke færdigt, - men det bliver remis! Stormesteren har lavet en fæstning!


GM Davor Palo fører nu turneringen med 3½ point med GM Allan Stig lige i hælene med 3 point. Disse to møder netop hinanden i morgendagens runde med Davor som hvid. Det bliver MEGET spændende!


Stillingen efter 4. runde:
1. GM Davor Palo, Skanderborg, 3½ point
2. GM Allan Stig Rasmussen, 3 point
3. IM Helgi Dam Ziska, 2½ point
3. GM Lars Schandorff, Hillerød, 2½ point
5. GM Sune Berg Hansen, Helsingør, 2 point
5. IM Mads Andersen, Skanderborg, 2 point
7. GM Jens Kristiansen, BMS Skak, 1½ point
7. IM Mikkel Antonsen, Næstved, 1½ point
7. IM Christian Kyndel Pedersen, 1½ point
10. Dara Akdag, BMS Skak, 0 point


5. rundes program, start kl. 13.00:
GM Davor Palo - GM Allan Stig Rasmussen
IM Helgi Dam Ziska - IM Mads Andersen
GM Lars Schandorff - GM Sune Berg Hansen
IM Christian Kyndel Pedersen - IM Mikkel Antonsen
Dara Akdag - GM Jens Kristiansen (starter først kl. 14.00)

 

Network Media Hjemmeside fra
Network Media