Dagen bød overraskende på 3 meget hurtige remisser.


GM Davor forsøgte ikke alverden med de hvide brikker, og da nærmeste forfølger GM Allan hurtigt tilbød remis, ja så slog Davor til. Det kan jeg let forstå. Han fører med ½ point og han har et overkommeligt program tilbage.


Det næste GM opgør mellem Lars Schandorff og Sune Berg blev også hurtigt taget remis. Sune ofrede ellers en bonde i åbningen for at tilrive sig initiativet, men pludselig lige efter åbningen tog spillerne remis. Begge Stormestrene skal nu til at sætte tempoet noget op hvis de vil vinde DM.


IM Ziska havde hvid mod IM Andersen. Også her tog man en hurtig remis, og det var lidt svært at forstå. Jeg tror ikke at sort stod dårligere i slutstillingen og begge spillere kunne let have spillet på gevinst.


IM Christian Kyndel havde hvid mod IM Mikkel Antonsen. Jeg synes at hvid kom lidt bedre fra åbningen, men jeg kunne ikke lide 19. Ld2. Bedre var sikkert 19. dxe5,Sxc3 20. Dc2 og jeg synes at hvid står bedst. Lidt længere fremme i partiet kunne vi ikke lide 27. Le3 på grund af det trick som sort havde i partifortsættelsen. Vi vurderede slutspillet som godt for sort. Vi havde foretrukket 27. Dxd5, Sxd5 28. Tc6,Kf7 29. Txa6, Tb2 30. Se4 og vi mente at hvid stod godt. Da jeg efter partiet talte med Christian diskuterede vi denne variant, og Christian mente at hvid ikke har noget efter 30. -,Sf5! Bonden på d4 er svag og tabes sikkert og sort har et farligt initiativ. I fortsættelsen spillede sort i hvert tilfælde slutspillet dårligt, og Christian var ved at få gevinstchancer. Det var sikkert forkert at spille 42. xg4? I kommentatorlokalet mente både Aagaard og jeg at det var bedre at slå med Kongen og så forsøge sig med en farlig fri h bonde som ikke er så let at blokere. Det er ikke sikkert det er nok til gevinst, men der er chancer.


dara
Dara Akdag (foto: Sigfred Haubro)


Dara havde de hvide brikker mod klubkammeraten GM Kristiansen. Det blev et vildt og meget underholdende parti som vi brugte rigtig meget tid på i kommentatorlokalet. Det blev Kongeindisk åbning og stillingen virkede i balance. I træk 22 valgte Dara at spille 22. Lxg4? og det var vi straks enige om var et temmelig elendigt træk. 22. Sc4! havde været meget bedre og vi spiller! Efter dette ofrede Jens sig igennem på g2 og angrebet så helt overvældende ud. Selv med mange Stormestre i kommentatorlokalet var det ikke så let at finde noget helt vindende for sort, der var overraskende mange ressourcer i den hvide stilling. 26. Te2! var f.eks. et godt forsvarstræk. 30. Db6? var et rigtigt dårligt træk..

 

diagram1 rd5


..og det tabte straks til 30.-, Td4+ !! som jeg fandt i kommentatorlokalet. Efterfølgende viste jeg trækket for begge spillere, og de var enige i at det sorte angreb her ville slå igennem. I den efter følgende stærke tidnød spille begge spillere forkert flere gange og fordelen vekslede frem og tilbage for næsten hvert træk. Det allersidste træk inden tidskontrollen var i hvert tilfælde forkert, nemlig 40. -, Kf8? Det rigtige var 40. -, Kh7 og det er ikke sikkert at hvid har mere end evigskak. Vi mente at hvid sikkert havde en gevinst et eller andet sted, men vi fandt den ikke. Efter partifortsættelsen havde Dara det dræbende..

 

diagram2 rd5

 

41. Lc5+! og hvid sætter mat. En virkelig god forsvarspræstation af Dara og en fin sejr over Verdensmesteren. Daras første point i turneringen efter 4 nuller! Tak til begge spillere for et virkeligt underholdende parti!

 

Stillingen efter 5. runde:
1. GM Davor Palo, Skanderborg, 4 point
2. GM Allan Stig Rasmussen, 3½ point
3. IM Helgi Dam Ziska, 3 point
3. GM Lars Schandorff, Hillerød, 3 point
5. GM Sune Berg Hansen, Helsingør, 2½ point
5. IM Mads Andersen, Skanderborg, 2½ point
7. IM Mikkel Antonsen, Næstved, 2 point
7. IM Christian Kyndel Pedersen, 2 point
9. GM Jens Kristiansen, BMS Skak, 1½ point
10. Dara Akdag, BMS Skak, 1 point

6. rundes program, start kl. 13.00:
IM Mads Andersen - GM Lars Schandorff
GM Allan Stig Rasmussen - IM Helgi Dam Ziska
Dara Akdag - GM Davor Palo
GM Sune Berg Hansen - IM Christian Kyndel Pedersen
GM Jens Kristiansen - IM Mikkel Antonsen

 

Network Media Hjemmeside fra
Network Media