Kommentator Per Andreasen for tæller om 6. runde i Landsholdsklassen:


GM Kristiansen forsøgte sig igen med Løberspil. Også denne gang faldt forsøget ikke så heldigt ud. Som jeg så partiet spillede IM Mikkel Antonsen et glimrende parti, og Jens blev langsomt men sikkert presset ud af banen. Den sorte Springer på e5 var knusende god og den hvide Løber på a2 kom aldrig med i spillet. En sikker sort gevinst. Efter partiet blev jeg af Sigfred Haubro gjort opmærksom på, at Jens havde en god mulighed i træk 20 med g4! Det var ikke noget vi analyserede på undervejs, men det ser rigtigt ud.

 

IM Mads Andersen havde hvid mod GM Schandorff. Efter trækomstilling blev det en Grünfeld indisk åbning, og spillet var vel sikkert lige det meste af vejen. På vejen ind i slutspillet troede vi egentlig at Mads havde fordel, og planen med 23.f4 og 24.e5 var under mistanke. Måske var det bedre at forsøge at tage Kongen med over f1 til e2 og så forsøge at gøre Løberparret gældende. Kort efter tog man remis, og det var sikkert et meget korrekt spillet parti.


Dagens helt store chok var at Stormester Davor Palo tabte til Dara Akdag. Partiet var afsindigt indviklet og vi analyserede meget på det. Dara ofrede gladelig 2 bønder for at få et meget farligt initiativ. Da Dronningerne blev byttet troede vi at Stormesteren havde helt styr på det omkring træk 25. Sort har en merbonde, men hvid har et stærkt løberpar. GM Aagaard mente at 39,-g5 muligt var en fejl. Sort kunne forsøge 39. Kd7 med planen 40.Kf2,Ld1 41.Kg2,Sxf3 42.Lxf3,Lxf3 43.Kxf3,Kc6 og en Kongevandring til a4 med gevinstchancer for sort. Jeg er ikke sikker på denne variant og det er muligvis det rene vås. At sort ligefrem skulle tabe partiet var der ingen af os der havde drømt om, men Dara spillede slutspillet hurtigt og sikkert og indkasserede det højst uventede point.


davor dara
Davor Palo mod Dara Akdag (foto: Thomas Vestergård)


Også den tidligere dobbelte Danmarksmester GM Allan Stig måtte ned mod en meget stærkt spillende færing, IM Ziska. Allan spillede de første 16 træk meget hurtigt og der var sikkert tale om en forberedelse. Vi mente at 15.f3 var upræcist, jeg foreslog i stedet 15. Lf3. Efter partiet kom vinderen i kommentatorlokalet og han var af helt samme opfattelse. Helgi svarede stærkt med 16,-d5! og her mente Helgi at 17.cxd5 var en fejl. I midtspillet kom der det ene krafttræk efter det andet, manøvren med Springeren til f4 og efter 19. Lxa6:


6 runde_diagram1

 

..havde vi spottet det stærke 19,-Dg5! 23. Lxb7 så meget risikabelt ud, - måske løberen skulle have været tilbage til f1. Efter teksttrækket var stillingen i hvert tilfælde i praksis meget svær at spille, men vi fandt aldrig rigtig ud af hvor Allan spillede forkert. 24. Tg1 så noget passivt ud og her er der måske bedre for hvid. Efter 27. -, Dh5! tror jeg at den hvide stilling er uholdbar. I Allans tidnød vandt Helgi i stor stil.

 

ziska
IM Helgi Dam Ziska (foto: Thomas Vestergård)


Den 6-dobbelte Danmarksmester GM Sune Berg er pludselig ”back in business” efter dagens sejr over IM Kyndel. Vi fandt aldrig rigtig ud af hvor Kyndel spillede forkert, men 9,-c5 var måske ikke den rigtige plan, ligesom 12,-Shf6 var under mistanke. Kunne man ikke slå løberen på f4? I partifortsættelsen havde sort svært ved at finde et godt sted til sin Konge, og den sorte Løber på f4 var ikke rigtig med i spillet. I praksis var den sorte stilling svær at forsvare, og 21,-Tg8 mente GM Aagaard var den helt afgørende fejl. Efter 22.Txg8+,Kxg8 23.Dg4+! trænger den hvide Dronning afgørende ind i stillingen. Vi prøvede forskellige forsvarsmetoder for sort, men det så ud som om at intet virkede. Det som Sune spillede i partifortsættelsen så helt overbevisende ud.


Efter 2 af dagens meget overraskende resultater (Davor og Allans tab) er turneringen igen helt åben og mindst 5 spillere har reelle chancer for at vinde mesterskabet!


Stillingen efter 6. runde:
1. GM Davor Palo, Skanderborg, 4 point
1. IM Helgi Dam Ziska, 4 point
3. GM Allan Stig Rasmussen, 3½ point
3. GM Lars Schandorff, Hillerød, 3½ point
3. GM Sune Berg Hansen, Helsingør, 3½ point
6. IM Mads Andersen, Skanderborg, 3 point
6. IM Mikkel Antonsen, Næstved, 3 point
8. IM Christian Kyndel Pedersen, 2 point
8. Dara Akdag, BMS Skak, 2 point
10. GM Jens Kristiansen, BMS Skak, 1½ point

 

7. rundes program, start kl. 13.00:
GM Davor Palo - GM Jens Kristiansen
IM Helgi Dam Ziska - Dara Akdag
GM Lars Schandorff - GM Allan Stig Rasmussen
IM Christian Kyndel Pedersen - IM Mads Andersen
IM Mikkel Antonsen - GM Sune Berg Hansen

 

Network Media Hjemmeside fra
Network Media