Sponsorer

 Annonce for Dansk Skaksalg ApS
Annonce for Dansk Skaksalg ApS

 

Plovjernet – skakmesteren fra Kratskoven. Lørdag den 15. april kl. 20 vil Morten Fabrin i kommentatorrummet fortælle om skakspilleren Christian Poulsen, der levede fra 1912 til 1981. Som 7-årig blev Christian fra Kratskoven ved Viborg sendt hjemmefra for at arbejde i landbruget. Som ung spillede han sig på kort tid op i den danske skakelite, blev Danmarksmester to gange og deltog i fem skakolympiader. Det var ikke hans landlige baggrund, der medførte tilnavnet ”Plovjernet”, men hans særlige evne til at pløje modstanderens stilling på skakbrættet op. Han var frygtet herfor over hele landet, men var samtidig uhyre afholdt over alt for sit beskedne og stilfærdige væsen, der stod i stærk kontrast til hans spil på brættet.
Han var et naturtalent og en renlivet amatør, der ikke studerede skak, men kun spillede det. Han arbejdede hele livet, stort set altid i fri luft i skoven, på heden og i den planteskole han opbyggede, og som han trak sig tilbage til, før han fyldte 50 og lagde skakbrikkerne væk. Morten Fabrin vil dels fortælle om Christian Poulsens liv og skakkarriere og vise billeder herfra, dels vise nogle af de skakpartier, han spillede.
Der vil også blive mulighed for at købe den nye bog, som Morten Fabrin har skrevet om ”Plovjernet”. Bogen er på 384 sider og tager læseren med på en rejse gennem det danske skakliv, især fra ca. 1930 til ca. 1960. Bogen indeholder 270 skakpartier, otte partiuddrag og 49 diagrammer samt 45 fotos. Desuden har nogle af de få nulevende danske og udenlandske skakspillere, som Poulsen har spillet mod, bidraget til bogen med indtryk, GM Fridrik Olafsson, IM Andreas Dückstein, IM Heinz Liebert og ex-landsholdsspillerne Ole Schøller Larsen og Frode Søby. Bogen er udgivet på Morten Fabrins forlag, Furlaget ApS, og koster 200 kr.
Pressen skrev om bogen blandt andet:
”…det er tydeligt, at der er tale om hjerteblod fra forfatteren. Bogen gennemgår kronologisk Poulsens karriere, og på de i alt 384 sider når man vidt omkring. Hvor bogens parti- og turneringsgennemgang nok taler til et snævert publikum, rammer de mange sidehistorier bredt og giver et spændende indblik i tidens skak…Interessant er Christian Poulsens syn på den unge komet Bent Larsen. ”…han kom hjem og fortalte om Bent Larsen og var meget bestyrtet eller forvirret om den omstændighed, at Bent Larsen havde tilegnet sig spillet på teoretisk facon, næsten videnskabeligt…”” Peter Heine Nielsen i Weekendavisen.
”En stor lækkert indbundet skakbog er netop udkommet på dansk! Christian Poulsen med tilnavnet plovjernet….var en fascinerende skikkelse i dansk topskak fra 1930erne til 1950erne. Han kom nærmest ud af det blå og forsvandt pludseligt igen. Hvorfor og meget (meget!) mere kan man læse i Plovjernet, som forfatter Morten Fabrin har udgivet på Furlaget ApS….Plovjernet er minutiøst researchet og et must for folk med interesse for dansk skakhistorie.” Sune Berg Hansen i Politiken og Morgenavisen Jyllands Posten.

Morten Fabrin

Network Media Hjemmeside fra
Network Media